Search This Blog

Translate

Wednesday 12 October 2016

Διακρατική συνάντηση με στόχο την Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτών

Το ΚΕΚ-Κέντρο Δια Βίου Μάθησης2 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 Στρατηγικές Συμπράξεις, με τίτλο «Καινοτόμος δάσκαλος - Μαθητής με κίνητρο: επίλυση προβλημάτων μέσω της συνεργασίας», φιλοξένησε τη δεύτερη διακρατική εκπαιδευτική συνάντηση με τίτλο «Πρόγραμμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης για Εκπαιδευτές».
Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτέλεσε τη συνέχεια του ιδίου προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Druskininkai της Λιθουανίας στις 15-19 Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν 23 άτομα – στελέχη εκπαιδευτικών φορέων από τις ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βουλγαρία. 
Στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση γνώσεων των εκπαιδευτών και η συμβολή στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν και εν συνεχεία  εφαρμόσουν καινοτόμες διδακτικές / μαθησιακές προσεγγίσεις, προκειμένου να συμβάλλουν στην αύξηση κινήτρων των μαθητών και στην βελτίωση των μαθησιακών επιδόσεων.
Από την Ελλάδα, μαζί με την Επιμορφωτική Κιλκίς, συμμετείχε και το 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, το οποίο ανέλαβε ενεργό ρόλο στην οργάνωση και συνέβαλε τα μέγιστα για την υλοποίηση εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η συνάντηση σεμιναριακού χαρακτήρα περιελάβανε τέσσερις διακριτές διδακτικές ενότητες για τους επιμορφωτές, την σχολική βελτίωση βάσει μεθόδων απόδειξης (evidencebased school improvement), τη συνεργατική επίλυση προβλημάτων (collaborative problem solving), τη μέθοδο διδασκαλίας STEAM Sciencetechnologyengineeringartsmathematics (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανολογία, τέχνες, μαθηματικά), καθώς και την προσέγγιση Gamification (εκπαιδευτικά παίγνια). Οι εκπρόσωποι των εταίρων παρουσίασαν συνεργαζόμενοι μεταξύ τους, καινοτόμες πρακτικές και μεθόδους που αφορούσαν τις παραπάνω θεματικές ενότητες και τον τρόπο που αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός της αίθουσας διδασκαλίας από τους ίδιους ή άλλους εκπαιδευτικούς.
Η πολυπολιτισμική ομάδα συμμετεχόντων στο πλαίσιο του καλωσορίσματος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μουσική εκδήλωση στο Κιλκίς με τους Blue Flames.
Η θεωρητική εκπαίδευση συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών ασκήσεων που προωθούν το ομαδικό πνεύμα εργασίας υλοποιήθηκε την πρώτη ημέρα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Επιμορφωτικής και την επόμενη ημέρα στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην αμφιθεατρική αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες παράλληλα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν εκθέματα σημαντικών περιόδων της ιστορίας για τη Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο). Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης με λεωφορείο καθώς και βόλτα με το καραβάκι στην παραλία.
Το απόγευμα και μετά τη λήξη της εκπαίδευσης, ακολούθησε περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης με λεωφορείο καθώς και βόλτα με το καραβάκι στην παραλία.
Τις επόμενες ημέρες,  παράλληλα με τις εκπαιδευτικές εργασίες για τις ανάγκες του σχεδίου η ομάδα είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην πόλη του Κιλκίς και να γνωρίσει την τοπική κουλτούρα και γαστρονομία.
Με τη λήξη του σχεδίου οριστικοποιήθηκε η επόμενη συνάντηση που θα λάβει χώρα στη Ρώμη το πρώτο τρίμηνο του 2107.